Specialisten kijken mee. Bij de huisarts.

‘Direct bij de orthopeed aan tafel.’

Jans (31 jaar), één van de eerste patiënten voor het zogeheten orthopedische meekijkconsult: “Ik was blij met deze laagdrempelige oplossing. Ik worstelde al langere tijd met rugpijn. Door dit consult zat ik snel en direct bij de orthopeed aan tafel. Hij gaf met zijn diagnose meteen richting aan een oplossing. Hier werk ik nu aan met een fysiotherapeut en sportcoach in Voorschoten.”

‘Ze waren er snel uit.’

Chris (42 jaar) was vorig jaar met (hernia)klachten een paar keer voor onderzoek in het ziekenhuis geweest. De hernia werd niet gevonden, maar de klachten bleven. Zo kwam Chris via zijn huisarts bij het meekijkconsult terecht. Chris: “Perfect, een consult met mijn huisarts die mijn voorgeschiedenis verwoordde, de orthopeed met zijn specialistische kennis en de fysiotherapeut die direct de behandelmogelijkheden aan kon geven. Ze waren er met z’n drieën snel uit.”

‘Ik had zelf nog doorgemodderd.’

Chris was al voor onderzoek in het ziekenhuis geweest. Achteraf was dat niet nodig geweest als het meekijkconsult toen al had bestaan. Oftewel: dat had hem veel tijd en kosten bespaard. Chris: “Niemand komt graag voor niets in het ziekenhuis.” Jans vult aan: “Ik denk dat het meekijkconsult bij mij erger heeft voorkomen. Ik was nog lang niet toe aan de hele molen van het ziekenhuis. Ik had hier zelf nog een tijdje mee doorgemodderd.”

Meekijkconsulten (MKC) in Voorschoten

De orthopeed uit het HMC komt iedere maand een dagdeel naar Huisartsenpraktijk Wijngaardenlaan in Voorschoten. De huisartsen komen met hun eigen patiënten mee. Roulerende fysiotherapeuten denken mee over de behandelrichting.

Er is ook een meekijkconsult voor hart- en vaatziekten. De huisarts en cardioloog bespreken in dat geval samen (dus zonder patiënt) de beste behandeling. Alle huisartsenpraktijken in Voorschoten doen mee met de meekijkconsulten.

Op de foto: Orthopeed L. Taminiau van HMC bespreekt aan hand van de röntgenfoto de klachten met Jans, in het bijzijn van haar eigen huisarts Ilse Batist en fysiotherapeut Adé van der Plas

Lees meer over het project Meekijkconsulten