Onze innovaties

Proactief. Met techniek.

In 2021 hebben in wijksamenwerkingsverband Wantveld zorgverleners de mogelijkheden onderzocht hoe chronische zorg proactief en met technische ondersteuning, op afstand geleverd kan worden. De patiënten die het meest geschikt leken hiervoor mensen met diabetes type 2.

Realisatie 2021

Patiënten (12) en zorgverleners (7) zijn vooraf geïnterviewd over hun wensen en ideeën. Vervolgens is er gekozen om te gaan werken met een toolbox (bloeddrukmeter, meetlint, weegschaal, evt. glucosemeter) en app waarmee beweging, voeding en doelen konden worden bijgehouden. 17 patiënten hebben een toolbox gekregen en 4 zorgverleners waren direct betrokken bij het gebruik.

Mijn Diabeteszorg (gebruik toolbox + app) bleek een goed instrument voor een andere focus bij de patiënt op ziekte en de eigen regie. De zorgprofessional komt meer op afstand, wat kan leiden tot een nieuwe manier van behandelen van chronische zorg. In 2022 zullen de opgedane ervaringen worden gecombineerd met andere projecten waarbij wordt gezocht naar een definitieve vorm (gebruik van app en zelfmetingen) om zorg gericht meer op afstand te kunnen geven, en op die manier de druk op de zorg aan te kunnen.